Ni cara nak buat. Untuk filling dalam,
– 1/2 cawan Gula Kelapa OCOC
– 1/3 cawan tepung wholewheat
– 3 sudu besar serbuk cacao
– 2 sachet Coco OCOC
– Secubit garam
– 1 cawan air
– 1/2 cawan susu segar
– 3 kuning telur (dipukul)
– 1/2 cawan mentega
– 1 sudu teh ekstrak vanila
Untuk kulit pie,
– Tepung wholewheat
– Mentega
– Gula kelapa
– Air
Langkah 1:
Panaskan oven suhu 220 degree. Gaulkan campuran kulit pie. Masukkan dalam acuan dan sejukkan dulu.
Langkah 2:
Kemudian bakar dalam oven selama 20-25 minit.
Langkah 3:
Campurkan 6 bahan dari atas di dalam saucepan. Kacau guna api sederhana panas sehingga memekat.
Langkah 4:
Perlahankan api. Kacau lagi selama 2 minit, Jauhkan dari api. Masukkan kuning telur kemudian panaskan lagi sekali.
Langkah 5:
Campurkan mentega dan ekstrak vanila. Masukkan ke dalam campuran tadi. Gaulkan.
Langkah 6:
Sejukkan ia. Kemudian curahkan ke dalam kulit pie tadi. Biarkan sejuk. Letak dalam peti sejuk selama 1-2 jam.
#DrRizal