Kari Pekat Daging Rebung

Homepage Forums Resepi Neuro Kari Pekat Daging Rebung

  • This topic is empty.
Viewing 1 post (of 1 total)
  • Author
    Posts
  • #9414
    Solehah
    Keymaster

    Bahan:
    Pes kari
    5 tangkai cili merah
    Lengkuas sebesar ibu jari
    Kulit limau purut (hiris halus)
    250g air (lebih kurang secawan)
    2 biji bawang merah (cincang)
    2 ulas bawang putih (hancurkan)
    2 sudu teh kulit lemon
    1 sudu besar serai (cincang halus)
    1 sudu besar halia (cincang halus)
    .
    2 sudu minyak
    1kg daging (hiris nipis)
    350g rebung (hiris nipis)
    2 tangkai cili merah (cincang)
    2 tangkai cili hijau (cincang)
    2 sudu sos ikan
    1 helai daun limau purutÂ
    1 sudu besar gula kelapa
    2 sudu makan daun basil (cincang)
    .
    Cara:
    1. Untuk pes kari, campur cili, lengkuas dan kulit limau purut dalam mangkuk.
    2. Masukkan air. Biarkan beberapa jam. Kemudian, tapis.
    3. Kisar air tapisan dengan bawang, kulit lemon, serai dan halia sampai lumat.
    4. Panaskan minyak dalam kuali besar. Goreng kilas daging sehingga bertukar keperangan. Angkat dan letak tepi.
    5. Dalam kuali sama, Masukkan pes kari yang dikisar tadi. Kacau.
    6. Tambah sikit air. Masukkan rebung, cili, sos ikan, daun purut dan gula.Â
    7. Akhir sekali, masukkan daging dan daun basil.Â
    8. Biarkan mendidih selama 5 minit. Tutup api. Siap.

    #DrRizal

Viewing 1 post (of 1 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.