Bahan-bahan:
• 1 biji jantung pisangÂ
• 2 biji bawang merah
• 5-10 biji cili ( lebihkan kalau mahu lebih pedas)
• Segenggam ikan bilis
• 1 mangkuk santan
• 1 sudu makan serbuk kunyit
Cara Penyediaan:
1. Jantung pisang dibersihkan dan dihiris-hiris (guna bahagian lembut sahaja).
2. Rebus jantung pisang tadi sehingga lembut. Toskan.
3. Tumbuk kasar bawang merah, cili padi dan ikan bilis.
4. Panaskan periuk. Masukkan bahan tumbuk tadi, jantung pisang rebus, serbuk kunyit dan santan dan sedikit garam.
5. Masak di atas api yang sederhana. Kacau selalu supaya santan tidak pecah minyak atau jadi berkeledak.
6. Rasa. Tambah garam jika perlu. Biarkan mendidih sekejap sahaja.
7. Sedia untuk dihidang.
#DrRizal