Homemade Nutella

Homepage Forums Resepi Neuro Homemade Nutella

  • This topic is empty.
Viewing 1 post (of 1 total)
  • Author
    Posts
  • #9342
    Solehah
    Keymaster

    [r15.jpg]Bahan:
    – 2 cawan kacang hazelnut (unsalted, raw)
    – 1 1/2 cawan serbuk cacao asli
    – 1/3 cawan gula kelapa
    – 1 ke 2 sudu makan minyak kelapa
    – 2 sudu teh ekstrak vanila asli (yang berbatang)
    – 3/4 sudu teh garam Himalaya
    .
    Caranya:.Â
    Langkah 1:
    Taburkan hazelnut dalam tray dan panggang pada suhu 200 degree Celcius selama 10 minit. Atau sehingga keperangan.
    .
    Langkah 2:
    Selepas itu. Buang kulit jika hazelnut berkulit.Â
    .
    Langkah 3:
    Masukkan hazelnut dan gula kelapa dalam food processor. Kisarkan sehingga jadi pes.
    .
    Langkah 4:
    Cairkan serbuk koko. Kemudian masukkannya bersama minyak kelapa di dalam pes tadi.
    .
    Langkah 5:
    Akhir sekali masukkan garam dan ekstrak vanila dan kisar sehingga lembut.
    .
    Langkah 6:
    Kalau nak pekat. Boleh simpan dalam peti sejuk. Kalau nak cukup cair. Letak dalam suhu bilik.

Viewing 1 post (of 1 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.