Homepage › Forums › Resepi Neuro › Homemade Nutella
- This topic is empty.
- AuthorPosts
- 27/07/2023 at 5:10 pm #9342
Solehah
Keymaster[r15.jpg]Bahan:
– 2 cawan kacang hazelnut (unsalted, raw)
– 1 1/2 cawan serbuk cacao asli
– 1/3 cawan gula kelapa
– 1 ke 2 sudu makan minyak kelapa
– 2 sudu teh ekstrak vanila asli (yang berbatang)
– 3/4 sudu teh garam Himalaya
.
Caranya:.Â
Langkah 1:
Taburkan hazelnut dalam tray dan panggang pada suhu 200 degree Celcius selama 10 minit. Atau sehingga keperangan.
.
Langkah 2:
Selepas itu. Buang kulit jika hazelnut berkulit.Â
.
Langkah 3:
Masukkan hazelnut dan gula kelapa dalam food processor. Kisarkan sehingga jadi pes.
.
Langkah 4:
Cairkan serbuk koko. Kemudian masukkannya bersama minyak kelapa di dalam pes tadi.
.
Langkah 5:
Akhir sekali masukkan garam dan ekstrak vanila dan kisar sehingga lembut.
.
Langkah 6:
Kalau nak pekat. Boleh simpan dalam peti sejuk. Kalau nak cukup cair. Letak dalam suhu bilik. - AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.