Daging Kilas Gaya Cina

Homepage Forums Resepi Neuro Daging Kilas Gaya Cina

  • This topic is empty.
Viewing 1 post (of 1 total)
  • Author
    Posts
  • #9446
    Solehah
    Keymaster

    Bahan:
    • 450g daging lembu (hiris nipis)
    • 1 sudu besar kicap rendah garam
    • 2 sudu besar minyak sawit (untuk goreng suhu tinggi)
    • 1 biji bawang besar (hiris)
    • 1 sudu besar bawang putih cincang
    • 1 sudu besar halia cincang
    • 3 cawan cebisan brokoli
    • ½ cawan tauge

    Bahan sos:
    • 1 sudu besar cuka balsamik
    • ¼ cawan sos kicap
    • ¼ cawan air
    • ¼ cawan Gula Kelapa OCOC
    • 1 sudu besar biji bijan panggang (optional)
    • ⅓ sudu teh serbuk lada hitam
    • ½ sudu besar kanji jagung (optional)

    Cara:
    1. Perap hirisan daging dengan sos kicap dan cuka balsamik. Letak tepi.

    2. Campur bahan sos. Kacau sampai kanji larut. Letak tepi.

    3. Panaskan kuali guna api tinggi. Masukkan perapan daging. Goreng kilas selama 2 minit.

    4. Masukkan bawang putih, bawang besar dan halia. Goreng kilas selama 2 minit. Jika kering, boleh tambah sedikit minyak.

    5. Masukkan brokoli dan goreng kilas selama beberapa minit.Â

    6. Masukkan tauge. Akhir sekali, masukkan sos dan goreng kilas sampai daging masak.
    [daging brokoli.jpg]

Viewing 1 post (of 1 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.