Bahan:
1. Ayam (potong ikut bahagian).
2. 2 sudu besar madu Uzbekistan.
3. 3-5 ulas bawang putih (kisar halus).
4. Serbuk kunyit & halia (hiris halus).
5. 1 sudu besar lada hitam.
6. 1 sudu besar sos cili.
7. Sedikit sos vegan mushroom.
8. Sedikit sos pedas tabasco.
9. 1 sudu teh serbuk paprika.
10. 2 sudu besar minyak zaitun.
11. Herba oregano, rosemary, thyme.
Cara:
1) Campur bahan 2-11 dalam mangkuk.Â
2) Lumur pada ayam. Perap ayam dalam peti sejuk selama 1 jam.
3) Lagi lama perap lagi padu. Biar sos meresap dalam ayam.
4) Untuk air fryer, guna mode air fry ayam (suhu 185, 20 minit).Â
5) Balikkan ayam setiap 10 minit biar masak sekata.
#DrRizal