Homepage › Forums › Resepi Neuro › Aiskrim Santan Gula Kelapa OCOC
- This topic is empty.
- AuthorPosts
- 27/07/2023 at 5:16 pm #9324
Solehah
KeymasterBahan-bahan:
• 2 cawan santan segar
• 4 sudu serbuk dark chocolate
• 10-15 sudu gula kelapa (ikut selera manis)Â
• 1 sudu ekstrak vanillaÂ
• Secubit garam secukup rasaÂCara Cara:
Langkah 1:Â
Letakkan baking paper loyang kek yang dalam. Tuangkan santan ke dalam Loyang ini. Masukkan dalam freezer 3-4 jam dan biarkan hingga beku.Langkah 2: Â
Setelah beku keluarkan santan yang dari Loyang. Potong pada bahagian-bahagian kecil.Langkah 3: Â
Masukkan santan beku dan bahan-bahan lain ke dalam blender.Â
Langkah 4: Â
Blend sehingga smooth. Pastikan tiada ketulan.Langkah 5: Â
Pastikan tekstur tidak terlalu keras dan tidak terlalu cair. Just nice macam aiskrim.
Langkah 6: Â
Hidangkan terus atau simpan di dalam freezer.[aiskrim santan gula kelapa OCOC.jpg] - AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.